پیوندهای مهم

 

 

  

 
 

  

 


 

X
اخبار

تبیین راه‌های مهم مبارزه با زمین خواری/ دستگاه‌ها از رونق سند عادی پرهیز کنند

ذبیح االله خداییان رئیس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور در نشستی به بیان راه‌های مهم مبارزه با زمین خواری پرداخت.
شنبه 9 آذر 1398
2379

 

به گزارش گروه حقوقی وقضایی میزان، به نقل از مرکز رسانه قوه قضاییه، ذبیح االله خداییان رئیس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور طی نشستی با کارکنان ادارات ثبت گرگان و استان گلستان به موضوع مقابله با پدیده زمین خواری اشاره کرد و گفت: بعضی اعتقاد دارند مسئولین نمی‌خواهند با زمین خواری مبارزه کنند در حالیکه اینگونه نیست؛ چرا که اکثر قریب به اتفاق مسئولان از پدیده زمین خواری و تجاوز به اراضی ملی و منابع طبیعی ناراضی هستند و می‌خواهند با این پدیده زشتی که در جامعه وجود دارد و بار‌ها مقام معظم رهبری بر برخورد با آن تأکید کرده‌اند، برخورد کنند.

خداییان پیرامون نتیجه بخش نبودن برخورد‌های صورت گرفته با زمین خواری بیان داشت: علی رغم اینکه مسئولین می‌خواهند با جرایم مربوط به زمین و مسکن برخورد کنند؛ اما علت عدم موفقیت این است که روش مبارزه با این پدیده، یک روش علمی و متناسب با ریشه جرایم نیست.

رئیس سازمان ثبت اسناد واملاک کشور به تبیین علل تجاوز به اراضی ملی اشاره کرد و افزود: یکی از علل و عوامل تجاوز به منابع طبیعی و اراضی ملی و دولتی تداخل مرز‌ها است. در جای جای کشور مناطقی وجود دارد که در آن‌ها مرز دقیق اراضی مربوط به منابع طبیعی و اراضی مردم مشخص نیست و مردم در این بخش سردرگم هستند.

وی تصریح کرد: عامل دیگر این است که اراضی دولتی و منابع طبیعی فاقد سند مالکیت هستند. وقتی که مشخص نباشد که یک قطعه زمین متعلق به دولت است افراد سودجو آن زمین را پیدا می‌کنند و زمینه زمین خواری فراهم می‌شود.

خداییان گفت: عامل سوم تغییر کاربری‌هاست، کاربری برخی از اراضی مشخص نیست، استعلاماتی در این زمینه از ادارات صورت می‌گیرد، اما پاسخ‌های درستی داده نمی‌شود. مرز دقیق طرح‌های جامع و تفصیلی شهر‌ها مشخص نیست در صورتی که اگر دقیق مشخص باشد تجاوز به این اراضی کمتر صورت خواهد گرفت.

وی ادامه داد: عامل چهارم معاملاتی است که با اسناد عادی صورت می‌گیرد. به یکباره زمین بزرگی که حتی ممکن است کاربری آن مشخص باشد قطعه بندی می‌شود و با سند عادی به فروش می‌رسد. این قطعات کوچک بعد‌ها تبدیل به باغچه‌هایی می‌شود که در کنار آن‌ها ویلاسازی صورت خواهد گرفت و قارچ گونه و به طور شبانه یک منطقه ساخته می‌شود و می‌بینیم که روز به روز گستره جنگل‌های شمال کمتر می‌شود.

خداییان در ادامه به تشریح راه‌های مبارزه با زمین خواری پرداخت و تصریح کرد: در این زمینه برخورد قضایی تاثیر گذار هست؛ اما ریشه دار نیست. راه مبارزه با زمین خواری از بین بردن علل و عوامل پدیده زمین خواری است که مهمترین عاملی که می‌تواند در این زمینه کمک کند اجرای طرح کاداستر است.

رئیس سازمان ثبت اسناد واملاک کشور گفت: اگر دستگاه‌های اجرایی کمک کنند و نقشه اراضی خود را مطابق استاندارد‌های کاداستر با کمک سازمان ثبت و سازمان نقشه برداری تهیه کنند وبه واحد‌های ثبتی ارائه نمایند، می‌توانیم با ترسیم نقشه دقیق آن‌ها و استفاده از سیستم شمیم نسبت به جانمایی و تثبیت نقشه‌ها اقدام کنیم.

وی خاطرنشان کرد: اگر اسناد کاداستری برای اراضی تحت مالکیت دستگاه‌ها صادر شود هم مرز دقیق اراضی ملی، منابع طبیعی و اراضی مردم مشخص می‌شود و هم مالکیت و کاربری به همراه اطلاعات ثبتی و توصیفی ملک در سابقه زمین بارگذاری می‌گردد.

خداییان گفت: اگر سند کاداستری صادر شود راه ارتکاب جعل و پاسخ‌های خلاف واقع به استعلامات بسته می‌شود؛ لذا اگر دستگاه‌ها همکاری کنند و این طرح اجرا شود نیازی به استعلام از دستگاه‌های مختلف نیست.

رئیس سازمان ثبت اسناد واملاک کشور خطاب به مسئولین دستگاه‌های اجرایی گفت: اگر احساس مسئولیت می‌کنید شعار ندهید چرا که با شعار دادن زمین خواری از بین نمی‌رود بلکه باید به میدان عمل بیایید.

وی تاکید کرد: انتظار این است که اگر دستگاه‌ها ملکی دارند نقشه ملک را به سازمان ثبت ارائه دهند تا ما بر اساس آن زمین آن‌ها را سنددار کنیم تا راه سوء استفاده در کشوربسته شود.

وی راه دیگر مبارزه با زمین خواری را رونق ثبت رسمی دانست و افزود: ریاست قوه قضاییه از بدو شروع به کار در دوره مدیریت جدید قوه قضاییه بر توسعه ثبت سند رسمی تأکید کردند و یکی از محور‌های طرح تحول نیز اجرای قوانین در این خصوص است؛ اما متاسفانه دیده می‌شود که برخی از دستگاه‌های اجرایی در آیین نامه‌هایی که تهیه می‌کنند جامع نگر نیستند و برای تحقق یک موضوع سند عادی را رونق می‌دهند و برای اینکه از میزان خرید و فروش املاک خبر داشته باشند سامانه‌هایی را تعریف می‌کنند که مردم به ثبت در آن سامانه و عدم مراجعه به دفاتر ثبت اسناد رسمی تشویق می‌شوند. در حالی که اگر جامع نگر باشند پیگیر توسعه اسناد رسمی خواهند بود.

خداییان از دستگاه‌های مختلف خواست کمک کنند تا استفاده از سند رسمی توسعه یابد و از رونق دادن به اسناد عادی جلوگیری نمایند.

رئیس سازمان ثبت اسناد واملاک کشور با تأکید بر این که پیشگری بهتر از درمان است، گفت: راه مبارزه با زمین خواری و تجاوز به اراضی دولتی استفاده از روش علمی در مقابله با این پدیده است.

وی با بیان اینکه طرح تحول، طرح جامعی است، افزود: ما حصل و نتیجه طرح تحول که مربوط به کل قوه قضاییه است، رضایتمندی و تسهیل در انجام امور مردم است.

خداییان با اشاره به نقش سازمان ثبت در اجرای طرح تحول، بیان داشت: طرح تحول می خواهد این موضوع را به اجرا بگذارد که اگر کسی به سازمان ثبت اسناد مراجعه کرد در سریعترین فرصت ممکن امور او انجام شود تا برای پیشبرد امورش به دیگری متوسل نشود.

وی تاکید کرد: سازمان ثبت ظرفیت هایی دارد که اگر در بخشهای مختلف به خوبی به کار گرفته شود در میزان و رضایتمندی مردم بسیار تاثیرگذار است.

رییس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور به بیان توصیه هایی پرداخت و ادامه داد: اگر منطقه ای یک مشکل ثبتی مزمن دارد، مدیرکل ثبت اسناد و روسای ثبتی آن را پیگیری کنند و از طریق بازدید از محل و‌انعکاس به سازمان در زمینه رفع این مشکل گام بردارند.

خداییان افزود: مراجعه کنندگان را به خوبی راهنمایی کنید و از امروز و فردا کردن امور مردم بپرهیزید تا ناچار نشوند به کارچاق کن ها و دلالها روی آورند.

میزان